Minecraft server | WTBBLUE

Wil je je eigen Minecraft server installeren? In deze tutorial leg ik je uit hoe je in 10 minuten je eigen Minecraft server kan maken!

Een Minecraft server zorgt ervoor dat je, samen met je vrienden en anderen, over de hele wereld samen kan spelen. Het is eigenlijk de multiplayermodus van Minecraft. Gelukkig is een Minecraft server eigenlijk heel gemakkelijk om te maken. Volg deze tutorial stap voor stap en ik beloof je dat je op het einde van dit artikel je eigen Minecraft server kan maken.

Reading: minecraft server installeren

Installeren

Download de server, afhankelijk van je besturingssysteem. Meestal is dit Windows, maar het kan ook Mac of Linux zijn.

wtbblue.com downloaden

Klik op “Minecraft_Server.exe” om de Minecraft server te donwloaden.

Minecraft server opstarten

Maak een folder aan (dit mag overal zijn, ik doe het op mijn bureaublad) en zet hier het gedownloade programma “Minecraft_Server.exe” in. Doe dit door middel van kopiëren en plakken.

wtbblue.com in een folder of map

Start je Minecraft server

Zo! Je eigen Minecraft server is geïnstalleerd. Nu gaan we deze opstarten.

Start de server door te dubbelklikken op “Minecraft_server.exe”. Wacht nu even tot het programma stopt met tekst te typen. De Minecraft server is opgestart en nu kan je beginnen spelen! Het IP-adres is “localhost”. Typ dit in bij “direct connect”.

Related: minecraft foliage color guide

Vervolgens sluit je het programma terug af, want we willen nog wat instellen. Zoals je nu kunt zien zijn er een aantal bestanden toegevoegd in de map. We zullen de betekenis van een paar bestanden uitleggen:

“World”

In deze map staat de “Map” (wereld). Hier kan je bijvoorbeeld een leuke wereld in zetten. Dit kan bijvoorbeeld een minigame zijn, of een paradijselijk landschap.

Maps om op je server te installeren

Minecraft server maps

“banned-ips.txt” en “banned-players.txt”

Hier kun je IP-adressen en/of namen aan toevoegen van verbannen spelers. Indien er een speler lastig doet of alles kapot maakt, kan je ervoor zorgen dat hij nooit meer op je Minecraft server kan komen.

“ops.txt”

Hier zet je je eigen naam en die van de andere admins in. Als je operator (op) bent, beschik je over rechten om rechtstreeks in de console te typen. Geef deze titel alleen aan mensen die je vertrouwt!

“server.log”

Dit is het log bestand van je Minecraft server. Hierin kan je zien wat er allemaal gebeurt op je server. Bijvoorbeeld de chat of de uitgevoerde commando’s.

“server.properties”

Dit is het bestand waar je de instellingen van je Minecraft server kunt configureren. Het ziet er als volgt uit:

server.properties bestand

View more: How To Make A Cottage In Minecraft, Simple Minecraft Cottage : 12 Steps

Indien je de waarden aanpast, kan je je Minecraft server veranderen. Zo kan je de nether of PVP uitschakelen, kiezen voor een andere spelmodus zoals creative of hardcore en nog veel meer.

Het is redelijk makkelijk om dit te interpreteren. Bij eventuele vragen kan je hieronder een bericht achterlaten.

“white-list.txt”

Dit is een lijst waarin de spelers staan die op je server kunnen komen. Normaal staat deze uit. Dit kan je veranderen door in het “server.properties” bestand het volgende te veranderen:

“white-list=false” naar “white-list=true”

Door middel van een whitelist kan je eigenlijk een privé Minecraft server maken. Alleen jij beslist wie er wel of niet op je server kan.

Connecteren en IP-adres uitwisselen

  • Start de server en laat het programma openstaan zolang je de server online wil houden.
  • Start Minecraft, en voeg een nieuwe server toe. De naam mag je zelf verzinnen. Om te connecteren gebruik je als IP “localhost”.

Portforwarden

Als je wil dat spelers buiten je netwerk op je server kunnen spelen dan zal je je poort moeten “forwarden” op je router. Leer hier hoe je kan portforwarden. Je moet op deze site eerst je router zoeken en dan de game (Minecraft) selecteren Installeer niet de software waar ze reclame voor maken, die heb je niet nodig! Zorg dat je alles via de website van je router doet en niet via hun software.

Wat is mijn IP-adres?

Verder zal je moeten kijken wat je IP-adres is. Dit kun je vinden op wtbblue.com/. Geef dit aan je vrienden of andere mensen die op je server mogen spelen.

Hopelijk heb ik je hiermee geholpen. Als er nog vragen zijn dan kan je hieronder een bericht achterlaten.

Dit artikel is laatst gewijzigd op 4 april 2015.

Related: When Was The Hunger Bar Added? (Year) : Minecraft When Was Hunger Added

Leave a Comment